Freitag, 6. Juli 2007

Áfonyás muffin

Mint minden gyerek és sok apuka, az én kislányom és férjem is nagy muffin rajongó. A friss áfonyáért viszont lánykám annyira nincs oda, én viszont szeretném, ha mégis enné. A megoldás nem is lehet más, mint a klasszikus áfonyás muffin.

Hozzávalók:
250g friss áfonya
300g liszt
3 tk sütőpor
150g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
250ml tejszín (tej is lehet, de szerintem tejszínnel finomabb)
4ek semleges ízű olaj

Az áfonyát megmosom, jól letörölgetem. A tésztához a többi hozzávalót összekeverem, majd óvatosan, hogy ne színezze el a masszát belekeverem az áfonyát. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm.

A recept Dr. Oetker Süteményes könyv kezdőknek című könyvből származik.

Donnerstag, 5. Juli 2007

Brokkoli saláta

A festés persze nem tartott ilyen sokáig, sőt sokáig se tartott, persze főztem, sütötem azóta is rendszeresen és finomakat, de valahogy nem kerültek fel erre az oldalra. A valahogy leginkább a nyári napirendnek köszönhető, jövünk-megyünk, ráadásul a kislányom felhagyott a délutáni alvással, ezzel elvéve azt a picinyke kis időt, amit eddig olvasással és internetezéssel töltöttem. Na de sebaj, mégis csak visszatértem.


Mégpedig egy gyorsan összecsapott brokkli salátával.
Megfőztem sós vízben egy fej brokkolit és négy tojást. Összevágtam az itthon lévő salátalevél maradékokat, tettem hozzá még poréhagymát és finom húsos magyar paprikát (a hétvégi pesti kirándulás szerzeménye). Boltban vásárolt, kész salátaöntettel kicsit meglocsoltam a zöldségeket, rátettem a tojásokat és pirított mandulaforgáccsal megszórtam. Finom volt és gyors: gyorsan elfogyott.

Montag, 21. Mai 2007

Szolgálati közlemény

Nálunk kezdődik a lakásfestés, éppen ezért nem főzök, nem sütök, keverni maximum a festéket fogom, szóval egy rövid ideig nem postolok, sőt a többi blogot még olvasni se fogom tudni. Juj, hogy fogtok hiányozni!

Dienstag, 15. Mai 2007

Tzatziki

Szóval az úgy volt, hogy a hétvégén és tegnap, de még ma reggel is nyár volt errefelé. Nem hogy nyár, hanem hőség. Ilyen időjárásnál legszívesebben kovászos uborkával, gyümölcslevessel, jeges kávéval és tzatzikival tömöm magam (fura egy ízlésem van, mi?). A kovászos uborka szombat-vasárnap elkészült, szerencsére nem megpunnyadt, tekintve azt a 100fokot, amin sikerült az erkélyen 2 nap alatt beérnie. Gyümölcsleveshez még nincs meggy, jeges kávé rendesen fogy mostanság, nem egy nagy szám elkészíteni. És mivel, mint már említettem olyan meleg lett, gondoltam jöhet a tzatziki is.

Újdonsággal próbálkoztam, ami azt hiszem csak nekem újdonság, hiszen az igazi tzatzikit is valahogy így csinálhatják, szó, ami szó, egy kávéfilteren keresztül kicsöpögtettem a joghurtból a vízet és emiatt egy túróhoz hasonló krémbe kevertem az uborkát és a többi hozzávalót. Finom lett, tényleg, csak a kedvem ment el tőle: mire délután hazaértünk 14 fok volt, és én elázva, átfázva főztem magamnak a meleg teát, ahelyett hogy a hűsítő tzatzikit ettem volna mondjuk kovászos uborkával :-)


Hozzávalók:
1 uborka
2 doboz joghurt
3 gerezd fokhagyma
só, bors,
kb. egy fél citrom leve

Elkészítése:
A joghurtot kávéfilteren keresztül leszűrtem. Az uborkát lereszeltem, és a joghurthoz adtam. Sóval, borssal, citrommal ízesítettem és belenyomtam a fokhagymákat. Mire mindez elkészült, elromlott a jóidő, így különösebb megerőltetés nélkül, szívesen hagyom az ízeket összeérni.

Donnerstag, 10. Mai 2007

Hógyolyó

Cseresznye kérdezett, én válaszolok:

1./ Mi alapján főzök, hol találok inspirációra?
Leginkább szakácskönyvekből, főzős újságokból, illetve mostanában a gasztroblogokból. Előfordul, hogy a hűtőszekrényben lévő dolgok inspirálnak, éhes családomnak sokszor rögtönöznöm kell :-)

2./ Betartom-e a receptek betűjét?
Első alkalommal rendszerint betartom. Kivétel, ha már több receptet ismerek az ajánló szakácstól és már előre sejtem, hogy mi az, ami nekem nem fog bejönni. Ha ízlik a recept szerinti változat, bizony minden alkalommal előkapom a pontos receptet és aszerint főzök.

3./ Mi alapján döntöd el, mi legyen a másnapi ebéd/vacsora?
Jót nevettem, amikor Kicsi Vúnál a Monica Geller-féle Kajabizottságról olvastam, mert nálunk bizony létezik ez az intézmény, mégpedig személyemben. Nyílván nagyon szögletesnek tűnök majd, de nálunk bizony heti menü van, amit rendszerint nagy szenvedések árán vasárnap délután-este "szülök meg". Ehhez kapcsolódik egy bevásárlólista, ami komoly nagy segítség a vásárlásnál és nem utolsó sorban a spórolásnál. A heti menüt úgy próbálom összeállítani, hogy a családom megfelelő mennyiségben jusson zöldséghez, húshoz, édességhez, stb. (ezt elsősorban a kislányunk miatt tartom fontosnak.) Persze nem mindig úgy alakul a hét, ahogy azt vasárnap eltervezem, ráadásul ha valamiből több sikerül a kelleténél, automatikusan löki ki a másnapi hamit, de mégis keretet ad, nem fő minden nap azon a fejem, hogy mit is főzzek holnapra, illetve hogy már megint többet vásároltam a kelleténél.


Hógyolyó továbbgurítva, válaszokat várva: Csak a Pufin, Bundásalma.

Montag, 7. Mai 2007

Szolgálati közlemény

Néha megőrülök a blogspot rendszerétől!!!

A "Reklámszagú rekordkísérlet" című postot két napja kezdtem el, csak ma fejeztem be. Úgy tűnik a kezdés dátuma szerint és nem a befejezése szerint lett besorolva. Szerintem a téma érdekes, ne hagyjátok ki!

Ja, és valaki tudja, hogy ilyenkor mi a teendő? Szeretném, ha a nyilvánosságra hozatal sorrendjében jelennének meg az írásaim...hilfe, bitte!

Citromos süti

Megsütöttem Kicsi Vú Könnyű citromos süteményét. Mesefinom! Próbáljátok ki!